Dansk PEN, den globale organisation af forfattere, journalister, oversættere og skribenter, har sendt et brev til de tyrkiske myndigheder med krav om løsladelse af den kurdiske politiker Selahattin Demirtaş.

Den tidligere leder af Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtaş, blev i sidste måned idømt i alt 42 års fængsel i Tyrkiet for at stå bag protestaktioner i 2014 for den belejrede by Kobanî.

I efteråret 2014 oktober 2014 opfordrede Demirtaş folk til at demonstrere til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî, der var ved at blive løbet over ende af Islamisk Stat (IS). Demonstrationerne udviklede sig voldeligt og 53 mennesker døde i de efterfølgende uroligheder.

Retten dømte Demirtaş til i alt 42 års fængsel for 47 forskellige lovovertrædelser.

Dansk PEN har derfor sendt nedenstående brev:

Demirtas var leder af HDP, da det ved valget den 7. juni 2015 formåede at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament. Året efter blev Demirtaş og mange andre HDP-parlamentarikere så anholdt for “støtte til PKK”, der betragtes som en terrororganisation af Tyrkiet og EU.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste i efteråret 2021 at løslade den kurdiske politiker.

“Denne mand,” sagde Erdogan med hentydning til Demirtaş. “…er ikke blevet fængslet på grund af hans politiske udtalelser, men fordi han ikke lagde afstand til terror. Han er morderen bag 53 af vores børns død i Diyarbakır. Det er ham, der fik mine kurdiske brødre ud på gaden og var skyld i deres død.”

Erdogan henviser til oktober 2014, hvor Demirtaş opfordrede folk til at demonstrere til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî, der var ved at blive løbet over ende af Islamisk Stat (IS).

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer