Enhedslistens Europaordfører Nikolaj Villumsen vil have udenrigsminister Villy Søvndal til at gribe ind overfor Tyrkiet efter dets voldsomme fremfærd ved søndagens Newroz i Diyarbekir.

Det kom søndag d. 18. marts til uroligheder i Istanbul og den kurdiske hovedby Diyarbekir, da regeringen havde forbudt afholdelsen af det traditionelle kurdiske nytår. Forbuddet blevet begge steder trodset af hundreder af tusinder af kurdere. I Istanbul mistede to deltagere livet i voldsomme uroligheder. Sidste år forløb lignende arrangementer fredeligt.

Enhedslistens Europaordfører Nikolaj Villumsen, der selv deltog i fejringen i Diyarbekir mener, at udenrigsminister Søvndal bør fordømme den tyrkiske regerings brud på forsamlingsfriheden og udtaler:

”Udenrigsministeren kan ikke sidde denne sag overhørig. Det er afgørende at den tyrkiske regering, som EU-ansøgerland, ikke slipper af sted med at knægte basale rettigheder.

Jeg deltog selv i fejringen af det kurdiske nytår i Diyarbarkir. Jeg oplevede en stor folkefest, hvor unge som gamle fejrede dagen på fredelig vis på trods af regeringens forbud. Desværre fik dagen en voldsom afslutning, da politiet smed tåregas efter familier og børn på vej hjem fra festlighederne. Det er ikke blot et brud på forsamlingsfriheden, men også en umenneskelig behandling af egne borgere.

Danmarks kamp for menneskerettigheder og basale frihedsrettigheder er vigtig, og derfor skal vi støtte befolkninger verden over i den kamp, når vi har chancen. Det har Villy Søvndal gennem det danske EU-formandskab, og det håber jeg meget, at han vil gøre i denne sag.

Mundtlig paragraf 20-spørgsmål til udenrigsministeren til besvarelse onsdag den 28. marts:

Er udenrigsministeren enig i, at den tyrkiske regerings forbud mod fejring af det kurdiske nytår, Newroz, søndag d. 18. marts i Diyarbarkir og Istanbul er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om forsamlingsfrihed, og hvad vil ministeren foretage sig i den anledning? ”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer