En delegation fra Udenrigsministeriet, Borgerservice samt læger har i en uge besøgt Rojava for at vurdere om det er muligt at hjemtage børn med tilknytning til Danmark.
En delegation af cirka 15 personer fra Danmark har besøgt det kurdiskdominerede selvstyre i det nordlige og østlige Syrien (AANES), i folkemunde kendt som Rojava.
De 15 personer bestod af repræsentanter for Danmarks Udenrigsministerium, Borgerservice og læger, som tilså de danske børn af forældre, der angiveligvis tilsluttede sig Islamisk Stat (IS). Resten af de 15 personer var chauffører, sikkerhedsfolk og tolke.
Danskerne besøgte selvstyret fra mandag til i dag, hvor de kom hjem igen. I tirsdags mødtes den danske delegation med Abdulkarim Omar, leder af udenrigsanliggender for selvstyret, i hovedbyen Qamişlo.
Derefter gik turen til de lokale, der blev såret under krigen mod IS og til sidst at slutte dagen af med et besøg på goristana şehîdan, “gravpladsen for martyrerne”.
Dagen efter mødtes delegationen med TEV-DEM, paraplyorganisationen der reelt styrer selvstyret, og de kurdiske embedsmænd. Herefter tog danskerne over til det lokale sundhedsministerium og Kurdisk Røde Halvmåne.
Sundhedsministeriet fortalte om problemer med corona-pandemien. På grund af den tyrkiske invasion af området i oktober i 2019, den syriske borgerkrigs kaos og et overbelastet og skrøbeligt sundhedssystem er der få faciliteter til at teste folk, der menes at have fået coronavirus.
Da tyrkiske styrker og deres syriske allierede overtog områder i Rojava i efteråret 2019, indtog de også Alouk-vandstationen. Under danskernes besøg, beskyldte kurderne Tyrkiet for at have forstyrret og helt forhindret vandforsyningen til befolkningen i området.
I torsdags kom turen så til al-Hol og Roj-lejren, hvor de danske kvinder og børn befinder sig, hvilket var turens hovedformål. Der er 19 børn med dansk indfødsret. De er mellem 0-14 år, de fleste under 5. Ifølge PET er 160 personer fra Danmark siden 2012 rejst til Syrien og Irak, typisk for at tilslutte sig IS.
Regeringen nedsatte i marts en såkaldt task force, der skal vurdere, om Danmark kan hjemtage børnene – uden forældrene.
Ifølge DR Nyheder mødtes delegationen med alle fem kvinder i Roj-lejren og deres børn, mens det ikke lykkedes at træffe kvinderne og børnene i al-Hol-lejren. Her besøgte delegationen derfor kun lejrens kontor.
De voksne fra Danmark i de to lejre har tidligere afvist, at Danmark kan hjemtage deres børn uden forældrene. Det samme har de kurdiske selvstyremyndigheder.
En af mødrene, den 30-årige, dansk-marokkanske “Aisha”, har tidligere insisteret på at kunne komme tilbage til Danmark med sine to sønner:
”Jeg har ikke gjort noget, som er til fare for den danske befolkning. Det er for dårligt af Danmark, at de bare efterlader mig her. Hvordan skulle jeg true Danmark?” spurgte hun.
Delegationen besøgte også Huri-centret, hvor kurderne prøver at afradikalisere børnene, der har boet i IS’ selvudråbte kalifat.
Derudover slog danskerne også et smut forbi Washokani-lejren for fordrevne kurdere fra Serê Kaniyê, der flygtede, da Tyrkiet invaderede Rojava i 2019. Her argumenterede kurderne for, at de gerne så, at det internationale samfund hjalp de fordrevne kurdere mere via nødhjælpsorganisationer.
Den 19. maj forventes taskforce at komme med forslag til, hvordan de danske børn kan komme hjem.
Læs mere om besøget på selvstyrets hjemmeside for udenrigsanliggender – klik her