15 gymnasieelever fortæller om deres tur i Kurdistan: ”Vi sov under åben himmel i bjergene, lavede retten ”biryanî”, mødte evigt kædedansende kurdere og overvejede på et tidspunkt at faste bare en enkelt dag,” fortæller de tre gymnasiepiger Olga, Mette og Pernille.

Af Deniz Berxwedan Serinci

15 danske gymnasieelever er kommet hjem fra en to ugers rejse i Kurdistan/Irak, som led i Operation Dagsværk 2012, arrangeret af Cross Cultures Project Association (CCPA). De unges opgave var at lære det område at kende, som årets projekt omfatter og som de skal videreformidle på de danske gymnasier til efteråret.

Eleverne var i byerne Sulaymaniyah, Erbil, Ankawa, Shaqlawa i 50 graders varme midt i fastemåneden Ramadan.

Danskerne havde møder med unge universitetsstuderende, overværede en fredagsbøn, besøgte en lokal fodboldskole, mødte en kvindeorganisation samt Iraks førstedame Hêro Talabanî, osv., oplyser Olga Juul Eriksen.

Taknemmelig for de lokales tolerance

De unge kom en uge inden ramadanen, og oplevede en uge under fasten.

”Da ramadanen begyndte, var det som om hele byen gik på vågeblus. Vi overvejede på et tidspunkt at faste bare en enkelt dag, men det var simpelthen for varmt,” fortæller Olga. 

Den enorme gæstfrihed og gensidige respekt gjorde store indtryk på danskerne.

”Overalt blev vi inviteret på te, også selvom folk fastede,” tilføjer Olga og suppleres af Mette Kierstein Nielsen:

”Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg er blevet inviteret på middag.” 

Pernille Madsen Bjerre fortæller, at hun ikke har oplevet noget så varmt.

”Jeg er taknemmelig for, at de lokale var så tolerante overfor vores vandbehov.”

Noget som især gjorde indtryk på Pernille var de lokales evige lyst til at danse den traditionelle kædedans, halparke.

”Deres danseglæde kom kraftigt til udtryk, hvad enten vi befandt os på restaurant, i en minibus eller langs bredden af en flod.”

Der blev også tid til at opleve kurdisk natur på nært hold.

”Vi kørte gennem det vildeste landskab til kurdisk musik i vores minibus. Den aften overnattede vi under åben himmel. På vej derop købte vi lam, der blev slagtet hvorefter vi forvandlede dem til kebab på bål om aftenen. Det var ca. midtvejs på turen, og første gang vi for alvor fik det hele lidt på afstand. Pludselig gik det op for mig at jeg virkelig var i Irak – og at jeg var helt vild med det!” udbryder Olga.

Genkendt på gaden i Kurdistan pga. Biryanî

Olga blev et kendt ansigt i området, efter hun deltog i den kurdiske udgave af Godmorgen Danmark på Kurdsat.

”På et tidspunkt spørger værten ind til vores home-stays. Jeg nævner på Kurdsat, at jeg har lært at lave Biryani (kurdisk ret) hos dem, jeg boede hos. Det betød at jeg gentagne gange blev genkendt i taxier, med et anerkendende blik og ordet ‘biryanî’. Det skete endda helt oppe i en bjerglandsby, hvor familien lavede jokes med det. Ret syret at blive genkendt på gaden i Kurdistan,” griner Olga.

I starten kan Mette huske, at de mødte en person, der virkelig undrede sig over, hvad de danske gymnasieelever skulle til Kurdistan for. Han var overbevist om, at de aldrig ville have lyst til at komme tilbage.

”Som det ser ud nu, vil jeg gerne vende tilbage. Men helst en anden sæson, hvor det er knap så varmt,” lyder det dog fra Mette.

Operation Dagsværks arbejde kulminerer 7. november i år, hvor omkring 25.000 gymnasielever vil arbejde for at indtjene penge til kampagnen. Siden 1985 har Operation Dagsværk indtjent mere end 120.000.000 kr., der er gået til uddannelse i mere end 20 projekter rundt om i verden, oplyser Od.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer