Artikel om den kurdiske leder, Mustafa Barzani i tidsskiftet Lvin har skabt harme og trusler fra visse tilhængere af Kurdistans Demokratiske Parti, KDP.

Af Saman Zaki

I disse dage har en artikel i det uafhængige tidsskrift Lvin, som indeholder et interview om den afdøde sydkurdiske oprørsleder og stifter af KDP (Kurdistans Demokratiske Parti), Mullah Mustafa Barzani (1903-1979) udløst et ramaskrig blandt visse KDPs tilhængere i det kurdiske selvstyre i Irak.

I interviewet som er fra 1. august deltog Phd.-studerende Irfan Qani Fard fra Harvard University, hvor han i øjeblikket forbereder en afhandling om moderne kurdisk historie. Qani Fard hævder, at han i forbindelse med sine undersøgelser har fundet adskillige dokumenter i de britiske og amerikanske arkiver, der peger i retning af, at englænderne tilskyndende Mustafa Barzani, som var øverstbefalende for Mahabad-republikkens hær mellem 1946-47 til at vælte republikken og forråde dens præsident Qazi Muhammad, som de iranske tropper henrettede i 1947, da de genvandt kontrollen med området efter de sovietiske troppers tilbagetrækning.

Endvidere hævder Qani Fard, at den iranske efterretningstjeneste udpegede Barzani til at lede det kurdiske oprør mod Baath regimet- et oprør, som udspillede sig mellem 1961-1975.

”Undskyld eller betal prisen!”
I kølvandet på interviewet har Lvin modtaget en række trusler fra KDPs tilhængere, som har krævet en undskyldning fra tidsskriftets side. Ifølge bladets redaktør, Ahmad Mira har truslerne omfattet  direkte og indirekte trusler mod Lvins journalister, herunder dødstrusler.

Harmen over interviewet har udfoldet sig i KDPs Xebat avis, hvor en gruppe, der går under navnet ”ungdomsgruppe til forsvar af Kurdistans ukrænkelighed” bl.a. udtaler, at de pågældende journalister enten skal undskylde eller betale prisen for at have krænket Mustafa Barzani og Qazi Muhammad.

Herudover har pro-KDP mullaher i forbindelse med deres prædikener under fredagsbønnen 5/8 beskyldt Lvin og dens journalister for blasfemi mod Islam og opfordret offentligheden til at demonstrere mod bladet.

Kurdiske partier: Qani Fard skader kurderne og styrker fjenden
Præsidenten af Irak, kurdiske Jalal Talabani har udtalt, at Qani Fard med sin kritik skader kurdernes enhed.

Kurdistans Demokratiske Parti i Iran har ligeledes fordømt Qani Fards skriveri og udnævnt ham til “tjener af kurdernes fjender”.

Kurdistans journalistsyndikat i Irak har også taget stilling ved at fordømme Lvins interview med Qani Fard.

Journalister tidligere dræbt
Det er ikke første gang, at uafhængige kurdiske medier og journalister i det kurdiske selvstyre har været på forkant med KDP. Journalisterne, Soran Hama og Serdesht Osman, der udtalte sig kritisk om KDPs politik og aktiviteter blev senere dræbt under mystiske omstændigheder af ukendte gerningsmænd i henholdsvis juli 2008 og maj 2010.

Den kurdiske administration i Irak, KRG, iværksatte en undersøgelse af mordet på Serdesht Osman. I en erklæring fra regeringen hed det, at man fordømmer mordet på journalisten.

”Den kurdiske regionale ledelse er ked af nyheden om mordet på hr. Sardasht Osman. Indenrigsministeriet og Sikkerhedssgrupperne har alle fået besked på at bruge alle ressourcer på at bringe de ansvarlige for denne forfærdelige forbrydelse for retten,” står der i den kurdiske ledelses erklæring.

Men reaktionen fra KDPs tilhængere i sagen om Qani Fard har vakt bekymring hos den Paris baserede pressefrihedsgruppe Reportes sans Frontières (RSF).

RSP opfordrer parterne til at holde sig i ro og tilføjer, at KDP er forpligtet til at berolige sine tilhængere, hvis situation ikke skal eskalere. RSP mener også, at selvstyrets regering har en pligt til at beskytte journalister.

Ahmad Mira har udtalt til RSF, at interviewet foregik efter journalismens grundlæggende spilleregler om neutralitet og professionalisme. Bladet bærer ifølge ham intet ansvar for Qani Fards tolkning af Mustafa Barzanis liv og levned.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer