I februar i år blev fem journalister og aktivister fundet skyldige og idømt seks års fængsel for at “true den nationale sikkerhed i Kurdistan-regionen.”

Appelretten i irakisk Kurdistans hovedstad Hewlêr har stadfæstet dommene på seks års fængsel til journalister og aktivister fra Duhok-området.

”Lige nu er det kun Kurdistan regionens præsident, der kan udstede en amnesti for de anholdte,” siger deres advokat Bashdar Hassan til tv-stationen Rudaw.

I februar i år blev fem journalister og aktivister, nemlig Sherwan Sherwani, Shvan Saeed, Ayaz Karam, Hariwan Issa og Guhdar Zebari, fundet skyldige og idømt seks års fængsel for at “true den nationale sikkerhed i Kurdistan-regionen.”

Ifølge de kurdiske myndigheder ville mændene “angribe følsomme områder i Kurdistan-regionen.”

“De havde også kontaktet det amerikanske konsulat og det tyske konsulat og fået penge fra dem,” lød det fra appelretten.

Alle fem mænd afviser anklagerne og hævder, at de udsagn, der senere blev brugt mod dem af retten, blev opnået gennem tvang og trusler mod deres familier.

Komitéen til Beskyttelse af Journalister (CPJ) har kritiseret dommene.

”Dommen er ikke kun uretfærdig og ude af proportioner. Den viser også, at irakisk Kurdistans regionale regering har opgivet at bekymre sig om pressefrihed,” sagde CPJs ansvarlige for Mellemøsten og Nordafrika, Ignacio Miguel Delgado. ”De kurdiske myndigheder i det nordlige Irak bør straks løslade journalisterne, opgive anklagerne og holde op med at chikanere medierne.”

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) tog også afstand fra dommene.

“Det her styrker kun billedet af Kurdistan-regionen som et sted, hvor journalister kan retsforfølges udelukkende for at rapportere om og kritisere regeringens politik,” siger Belkis Wille fra organisationen til tv-stationen Rûdaw.

Under et pressemøde i februar hævdede den kurdiske premierminister, Masrour Barzani, at de anholdte journalister og aktivister er “spioner”.

En koordinator fra den kurdiske regering, Dindar Zebari, sagde i sidste måned til Rûdaw:

”Kurdistans regering er fuldt ud forpligtet på principperne om retsstat, en retfærdig og upartisk juridisk proces samt mediefrihed.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer