I anledningen af Music Freedom Day d. 3 marts havde Fokus-A arrangeret et minde for den afdøde sanger Ahmet Kaya, i samarbejde med organisationen Freemuse.

Af Medya Özvan

For musikorganisationen Freemuse står Ahmet Kaya som et symbol på den frihed, der er ved at udtrykke sig gennem musik.

Ahmet Kaya, startede med at inspirere kurdere verden over med politisk folkemusik, der resulterede i en tidlig død i eksil i Paris, efter en lynchning ved en prisoverrækkelse i Tyrkiet. Ahmet Kaya er for flere et forbillede og symbol ¨på den musikcensur, der er i verden. Det mener den dansk-tyrkiske musiker Fuat Talay.

Som Ahmet Kaya, har Fuat Talay også været udsat for musikcensur i det tyrkiske samfund.

“Ahmet Kaya inspirerede mig helt fra barndommen. Han var en stor musiker og kunstner, og meget vigtig for solidariteten. Han døde alt for tidligt.”

”Jeg skal synge en kurdisk sang i et album, som jeg for tiden arbejder på, og som snart udkommer og jeg vil lave en musikvideo til den. Jeg ved, at der iblandt jer er ærefulde tv-folk, der vil vise denne musikvideo. I er nød til at erkende den kurdiske realitet,” sagde Ahmet Kaya under en prisoverrækkelse i februar 1999.

Herefter blev Ahmet Kaya verbalt angrebet og udsat for en lynchstemning af sangere, heriblandt det tyrkiske popikon Serdar Ortaç og Grup Ayna og mediefolk, som Şenay Düdek, der omtalte ham som: ”Dit uomskårne armenske dyr, der findes ikke noget ved navn kurdisk, dit svin!”

Efterfølgende kastede Kaya’s kollegaer knive og gafler efter ham.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer