Af Ebrahim Ebrahim

Afrin er en af ​​de smukkeste kurdiske byer i det nordvestlige hjørne af Syrien og næsten alle dens indbyggere var kurdere.

Afrin er kendt i Mellemøsten for sine olivenolie, men efter at den blev besat af den tyrkiske stat og radikale islamistiske grupper, er byen blevet udsat for ødelæggelse, drab og afbrænding af skove, tyveri og plyndring af dets antikviteter og historie af grupperne i den syriske Nationale Hær, som støttes af Tyrkiet!

Afrins smukke natur ændrede sig, og demografien ændrede sig, da kurderne flygtede fra islamisterne og den tyrkiske hær, og Erdogan inviterede tusindvis af turkmenere og arabere til Afrin for at bo i kurdernes huse, så de kunne tage de oprindelige beboeres hjem og penge.

Kurderne i Afrin kæmper for at forsvare sig mod dem med mange metoder og midler, fra politiske, kulturelle til militære midler.

Det nye og vidunderlige er, at modstandskampen mod den tyrkiske besættelse og de syriske islamister nu også foregår med poesi. Denne modstand bliver ledet af den syrisk-kurdiske digter Salwa Murad ved hjælp af oversætter Melina Najjar. Salwa Murad er lærer i arabisk og har udgivet tre digtsamlinger på arabisk.

Salwa Murad er aktuel med bogen ”En dosis oliven er nok” (Mellemgaard), hendes debut på dansk.

Bogen indeholder mere end 60 digte. De fleste af digtene omhandler digteren Salwa Murads kærlighed til Afrin, og Salwa bruger naturens skønhed i Afrin til at fortælle sin kærlighed til byen. Bogens omslag er tegnet af den syrisk-kurdiske kunstner i Holland, Ahmed Qilij.

Her er et uddrag af bogen:

Hver morgen,
jeg står op og ikke er i Afrin,
er ikke en morgen
Hver morgen,
der ikke dufter af oliven gennem tiderne,
er heller ikke en morgen
Afrins udtryk afspejles gennem alle ansigterne
Afrins lys skinner gennem alle spejlene
Der igennem alle store og små veje
høres Afrins stønnen
Gennem alle årstiderne og de stille,
tomme øjeblikke …
En støj, der ryster universet
Det er en støj af blødningen i Afrins hjerte.

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer