“I 1000 dage har vi ikke set nogen fremskridt i denne sag. Nu er vores håb den europæiske domstol,” siger Ferhat Encu i interview med Jiyan.dk

Foto: Barisicinaktivite

Den 1000. dag for massakren på 34 civile i Roboski landsbyen i det østlige Tyrkiet/Kurdistan blev i går markeret med en ceremoni. Det kom til sammenstød med tyrkiske soldater, der angreb med tåregas. Uroen ophørte og de ​​pårørende lagde – som planlagt – roser på gerningsstedet og indviede et mindesmærke.

I sin tale udtrykte Veli Encu, formand for Roboski Martyrs ‘Association, sin utilfredshed med myndighedernes håndtering af massakren.

“Enhver rationel person ved, at denne massakre blev planlagt og var helt bevidst. Med Roboski massakren er endnu et mørkt kapitel tilføjet i tyrkisk historie,” sagde han.

Næsten tre år er gået siden massakren. Men traumerne fortsætter blandt børn og voksne i den kurdiske landsby.

Veli Encu mistede sin 16-årige bror og 11 pårørende under episoden. Han fortalte:

“Du ville kunne føle massakrens indflydelse overalt her. På vores bryllupper, helligdage, ja overalt er folk altid triste.”

Måtte transportere sønners lig på æselryg

Haci Xelîl Encu mistede to sønner, den ene på 13 år og den anden på 22.

“Efter bombningen, skyndte jeg mig til gerningsstedet og så mine børns sønderrevne kroppe. Vi kunne ikke få hjælp til at transportere dem til hospitalet, så vi måtte transportere dem på æselryg,” fortalte han.

Indtil nu har den tyrkiske regering aldrig undskyldt for hændelsen, men har tilbudt familierne kompensation – som de har afvist. Haci Xelîl Encu forklarede hvorfor.

“Jeg har ikke købt mine sønner for penge. Jeg vil ikke have penge. Jeg ønsker at se gerningsmændene retsforfulgt.”

34 mennesker, hovedsageligt teenagere, blev dræbt, da tyrkiske F-16 jagerfly bombede landsbyen i Sirnak-provinsen langs den tyrkisk-irakiske grænse 28. december 2011. Ofrene, de fleste fra en enkelt kurdisk familie, smuglede billig benzin og cigaretter fra Irak/Sydkurdistan. Drengene blev tilsyneladende forvekslet med Kurdistans Arbejderpartis (PKK) oprørere. I januar 2014 lød det fra den militære anklagers kontor, at det ikke vil indgive anklager mod fem militært personel, der er involveret i luftangrebet. De havde “begået en alvorlig fejl”, men fulgte blot ordrer, var konklusionen.

Manglende retsopgør får flere til at joine PKK

Ferhat Encu, der selv mistede en bror og ni pårørende under bombardementet, har ingen tillid til det tyrkiske retssystem og satser derfor på Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som familierne i juni måned besluttede at gå til med deres sag.

“I 1000 dage har vi ikke set nogen fremskridt i denne sag. Nu er vores håb den europæiske domstol.”

Sidste måned blev det meddelt, at seks unge fra Roboski, som mistede deres brødre i massakren, nu har tilsluttet sig guerillaerne af PKK.

“De følte sig ignoreret af den tyrkiske stat, og tog derfor i frustration op i bjergene,” sagde Veli Encu, der er beslægtet med de seks.

For over et år siden, startede PKK og Tyrkiets regering en fredsproces for at afslutte den blodige krig. Men så længe Roboski sagen ikke løses, vil der ikke være nogen “optimisme” i den kurdiske landsby, forsikrede Veli Encu.

“Jeg frygter, at flere af vore unge mennesker tager til bjergene, så længe de ansvarlige for Roboski går ustraffet rundt. For os er der ingen fred uden Roboski,” sagde han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer