Af Medya Özvan

Søndag d.1 maj var en glædens dag for den kurdiske tv-station Roj TV i Gladsaxe, da Roj TV fik overrakt årets ytringsfrihedspris af Enhedslisten, SF og SFU. En flok mennesker og ældre socialister nød den gode stemning til bandet ”Det blå guld” og socialistiske sange som ”Når jeg ser et rødt flag smælde”.

”Roj TV kæmper for deres ret til at udtrykke deres kultur på deres modersmål, og repræsenterer den undertrykte stemme mod magthaverne. Derfor er det en torn i øjet på dem. Roj TV bruger ytringsfriheden sådan som vi mener de har ret til at bruge den i et land, der har ytringsfrihed indskrevet i grundloven. De er blevet indklaget for radio og tv nævnet og har fået lukket deres bankkonto, og er blevet tiltalt i en retssag, der er ikke er nået til afgørelse” sagde bestyrelsesformanden Henrik C. Winkel og modtog diplomet og den symbolske pris sammen med Imdat Yilmaz, direktør på Roj TV.

”Vi takker på vegne af det kurdiske folk. Vi er stolte og glade for prisen, og dybt beæret over at I har taget dette initiativ. Det er imponerende at kurderne har fastholdt deres identitet gennem mange år, trods modstand og pres. De sidste år for Roj TV har ikke været gode, men jeg syntes vi har klaret os igennem det og har fået vendt problemerne.” udtalte Imdat Yilmaz.

Tidligere havde en politisk aktivist, der var med til at arrangere prisudnævnelsen, modtaget et opkald fra den tyrkiske ambassade, der klagede over Enhedslisten og SF’s beslutning. Søren Søndergård, medlem af EU parlamentet, fastslog overfor Jiyan.dk:

”Den tyrkiske ambassade har flere år anklaget Roj TV. Vi giver prisen til dem, der ikke kan gøre for at kæmpe for ytringsfriheden”

Fra højrefløjen lyder det fra Konservatives retsordfører Tom Behnke:
”Det problematisk at SF og Enhedslisten giver en pris til en tv-station, som anklagemyndigheden er i gang med at undersøge for anklager om terrorstøtte og dermed blander jura og politik sammen”

Ytringsfrihedsprisen gives hvert år af Enhedslisten og SF, og er tidligere blevet givet til skuespilleren Anne Marie Helger.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer