Medlemmer af AKP og CHP kritiserer, at tiltalte ikke har fået lov til at forsvare sig på kurdisk. Men PKK og KCK bruger det som politisk stunt, lyder kritikken.

Domstolen i den kurdiske by Diyarbekir har afvist et ønske fra kurdiske tiltalte om at føre deres forsvar på kurdisk i den såkaldte KCK-sag.

Dommeren har afvist ønsket med den begrundelse, at kurdisk er “et ukendt sprog”.

Et kurdisk medlem af det regerende AKP-parti, Hüseyin Celik har kritiseret beslutningen om at afvise kurdisk.

– Man kan ikke kalde et sprog, der tales af millioner af borgere i dette land for ukendt. TV-kanal TRT6 sender på dette sprog. Kan vi nu rejse os op og siger, at TRT-6 sender på et ukendt sprog? siger han og kritiserer også de kurdiske politikere.

– KCK og PKK laver et politisk stunt i retten, udtaler Hüseyin Celik.

BDP: Kurdisk kun tilladt for AKP og staten
Lignende toner lyder fra det republikanske parti CHP’s parlamentsmedlem fra İstanbul, Çetin Soysal:

– Kurdisk er ikke et ukendt sprog, tværtimod er det et kendt sprog og en del af vores mangfoldighed. Alle har ret til at forsvare sig. Men det er forkert at bruge det som et politisk middel.

Ved KCK-sagen sidder 152 kurdiske politikere i retten mistænkt for at have forbindelser til KCK, Kurdistan Associations Union, der anses for at være en terrororganisation af tyrkiske myndigheder.

Formand for det kurdiske parti BDP (Freds- og Demokratipartiet), Selahattin Demirtas mener, at kurdisk kun er lovlig at bruge for AKP og den tyrkiske stat.

– Kurdisk er kun tilladt for AKP og staten. Statens TRT6 sender på kurdisk og på Mardins Universitet åbner man en kurdisk afdeling. Men oppositionelle kurdere får ingen mulighed for at leve i dette land.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer