Fuld løsrivelse, selvstyre indenfor Irans grænser eller noget tredje? Hvad kræver Irans kurdere?

Af Deniz Berxwedan Serinci

I disse dage mindes kurdere, at det var 65 år siden den kurdiske republik i Mehabad i det nordvestlige Iran/Østkurdistan blev oprettet. Republikken blev dog kortvarig. 11 måneder efter rykkede iranske tropper ind og gjorde en ende på den.

Men hvordan er opbakningen til et selvstændigt eller selvstyrende Kurdistan blandt Irans flere millioner kurdere?

Ifølge den iransk-amerikanske journalist og Iranekspert Hooman Majd er der beskeden støtte til ideen om kurdisk løsrivelse eller autonomi blandt de iranske kurdere.

”Der er grupper, som ønsker et selvstændigt Kurdistan og som har folkelig opbakning, men det er intet sammenlignet med Irak eller Tyrkiet, for kurderne i Iran er integreret ind i det iranske samfund og der er eksempelvis mange middelklasse kurdere i Teheran.”

Iranforsker: Kurdere ønsker selvstyre, ikke løsrivelse
Hejar Dashti, kontaktperson for PDKI, Kurdistans Demokratiske Parti-Iran i Danmark, er lodret uenig og mener, at Hooman Majd mangler viden om de iransk-kurdiske partiers programmer.

”PDKI er et af de største partier i Østkurdistan. En stor del af befolkningen bakker op om PDKI og dets program, som er selvstyre, hvor kurdernes nationale rettigheder er sikret. Vi ønsker ikke løsrivelse fra Iran, men selvstyre, hvor kurderne selv er herre i deres hus,” siger Hejar Dashti.

Atter andre mener, at kurderne i Iran ønsker at forblive en del af Iran, samtidig med at de får flere rettigheder. Det siger Ali Rahigh-Aghsan, som er tilknyttet professor med særligt fokus på iranske forhold ved Institut for Samfund og Globalisering på RUC.

”Flertallet af Irans kurdere ønsker ikke løsrivelse, men et fælles Iran for alle etniciteterne med flere kulturelle rettigheder,” siger Ali Rahigh-Aghsan.

”Ingen kender opbakning til kurdiske partier”
Samtidig oplyser han, at det er usikkert, hvor stor den kurdiske opbakning til de kurdiske partier i Iran, eksempelvis KDPI og PJAK, Partiet for et frit liv i Kurdistan er.

”Det er svært at vurdere, fordi der ikke bliver lavet meningsmålinger om den slags i Iran.”

Men det er et faktum, at PJAKs guerillaer flere gange har formået at få ram på den talmæssigt overlegne iranske hær i det nordvestlige Iran/Østkurdistan. Og enhver guerillahær – eller terrorister, som Teheran kalder dem – får som bekendt folkelig støtte.

”Så det er et kvalificeret gæt, at de fleste kurdere i Iran ønsker mere selvstyre indenfor Irans grænser, men som sagt kan vi ikke vide det præcist, da der ikke bliver lavet undersøgelser af den art i Iran,” slutter Ali Rahigh-Aghsan.

Det har trods flere henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra PJAK repræsentanter i Danmark. Men i et interview siger Haji Ahmadi, leder af PJAK, at formålet er selvstyre for kurderne i Iran indenfor Irans grænser – læs mere her:

PJAK: Iran, Syrien & Tyrkiet vil udslette kurderne

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer