Morgennyheden om angrebet på Den Muslimske Gravplads i Brøndby og 50 ødelagte gravsteder var et chok for os, der har mistet nogle kære. Det var hjerteskærende at se de mange pårørende, der kom for at se til deres gravsted.
Mange har udtalt sig til forskellige medier, og jeg er stort set enig i alle protester og synspunkter. Mange tænker over, hvem der kan stå bag en så umenneskelig handling, og gætter på, at det ikke kan have været psykisk syge. De ville ikke gå så systematisk til værks. Personligt ville jeg kunne tilgive det, hvis de ødelagte gravsteder skyldtes psykiske forstyrrelser, men for mig er dette et helt bevidst angreb, som betyder, at vores kære afdøde umiddelbart ikke finder fred i deres gravsted.
Jeg håber, at politiet får fat i gerningsmændene, så det juridiske system kan give dem den rette straf.
Bevidst angreb
Jeg antager, at vi her i valgkampen dels står over for yderligtgående politiske kræfter, dels over for fundamentalistiske, muslimske grupper, der opfordrer muslimske borgere i Danmark til ikke at bruge deres demokratiske ret til at stemme på det parti, de vil.
For mig spiller de to yderpoler en væsentlig rolle for hændelsen på gravpladsen. De pårørende kæmper i forvejen med sorgen over deres tab, og angrebet får os til at tænke over, hvad det næste mon bliver.
Angrebet er med til at skabe utryghed, og jeg vil bede enhver samfundsborger demonstrere, at yderligtgående politik og fundamentalistiske holdninger ikke får lov til at ødelægge vores demokratiske samfund. Her skal muslimer også på alle måder tage afstand fra fundamentalistiske grupper og holde dem væk fra deres familie. De har en skadelig effekt og ødelægger meget for familier, børn og unge i samfundet.
Konsekvens
Alle politiske partier bør i deres valgkamp i det offentlige rum vise respekt over for vores afdøde. Her kunne jeg ønske mig, at de demokratiske kræfter viser samme interesse som over for andre minoritetsreligioner. Ved angrebet på den jødiske synagoge i Krystalgade i februar viste en stor del af de politiske partier, at angrebet var uacceptabelt, og jeg er helt enig. Derfor ønsker jeg nu en tilsvarende reaktion.
Man kunne støtte pårørende, som ikke har økonomi til at reparere skaderne på et gravsted, hvor de føler sig i åndelig kontakt til deres afdøde.
I et demokratisk samfund som det danske bør angrebet give stof til eftertanke, så yderligtgående gruppers menneskesyn ikke kan plante fjendtlige budskaber for at skabe splid mellem grupper i samfundet.
Derfor må alle vi, der tror på demokratiet og demokratiske værdier vise de yderligtgående, at vi er et samfund, hvor man på trods af forskellighed kan leve side om side med respekt for hinanden. Når minoriteter vælger at begrave deres afdøde her i landet, er det et tegn på, at de ønsker at høre til her. Lad derfor de afdøde og deres pårørende være i fred og vis respekt for de afdøde.
De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk.