“Vi, de kurdiske kvinder, kæmpede for vores egen og jeres – Vestens – frihed ved at bekæmpe IS. Nu hvor vi risikerer en tyrkisk invasion, håber vi, at I husker os og ikke efterlader os til Erdogan,” skriver dagens debattør i anledning af 8. marts.

Af Rahima Abdullah

Foto: Wikimedia Commons

Rojava, det nordlige Syrien, er et sted, hvor kvinderne får lov til at være kvinder med stolthed, glæde og selvbestemmelse.

I Rojava stod kvinderne før side om side med mændene for at kæmpe imod Islamiske Stat (IS). I Rojava har kvinderne fået mange rettigheder, men de må stadig kæmpe for at få flere rettigheder. I Rojava kan du møde kvinder, der har høje politiske og militære positioner.

Hvad var Rojava for et sted, før kurderne fik kontrol? Hvad er det for et sted nu, og hvordan startede alt?

Alt startede i 2012, da kurderne fik kontrol over Rojava, hvor der bor et kurdisk flertal. De lavede store ændringer i lovgivningen, blandt andet loven om ligestilling mellem mænd og kvinder.

I Rojava har kvinderne fået høje politiske og militære positioner. Loven om ægteskab er blevet ændret fra religiøst ægteskab til civilægteskab, hvilket betyder, at manden ikke længere må gifte sig med mere end en pige.

Der er også sket ændringer i strafloven for det såkaldte ”æresforbrydelser”.  Før var det sådan, at hvis en mand begik et æresdrab, så ville han få fængselsstraf på fra to til syv år ifølge artikel 548 efter den syriske lov. Det samme gjaldt for faren eller broren, der slog en datter/ søster ihjel på grund af ”en æressag”. Men under kurdernes kontrol er æresdrab blevet en sag, hvor kriminelle får en meget hård fængselsstraf, svarende til den forbrydelse, de har begået (mord).

Kvinderne er begyndt at føle sig frie, selvstændige og trygge.

Kvinders kamp i Rojava har også spredt sig ud til andre områder:

I 2013 blev en kvindelige militær enhed dannet under navnet YPJ. Tusindvis af kurdiske kvinder meldte sig til gruppen. I 2014 kæmpede de imod IS og befriede rigtig mange kvinder, som var blevet seksuelt misbrugt af IS. De kæmpede derefter mange steder imod jihadisterne.

Nesrin Abdullah, en af de stærkeste kurdiske kvinder og kendte ansigter, som kæmpede imod IS, var leder for mere end 25.000 soldater, der kæmpede imod IS i byen Raqqa, IS’ hovedstad i Syrien.

Jeg tror på, at Rojava kan blive en start til en bedre fremtid for kvinderne i Mellemøsten, og jeg håber at vi, kurdere, kan gøre det bedre. Jeg tror på, at kvinderne i Rojava kan være en inspiration for andre kvinder i resten af Syrien og Mellemøsten.

Men lige nu står vi overfor en potentiel tyrkisk invasion. Trækker amerikanerne sig ud af Syrien, sådan præsident Donald Trump har sagt, så står vi kurdere forsvarsløse mod Tyrkiet og Erdogan. Vi som kurdere – heriblandt kurdiske kvinder – kæmpede på vegne af hele verdenssamfundet mod IS. Bliver vi overladt til den tyrkiske hær og Erdogan, ender det som Afrin. De tyrkiskstøttede rebeller, der i dag styrer Afrin, er reaktionære grupper, heriblandt jihadister, med nul respekt for kvinders rettigheder.

Vi, de kurdiske kvinder, er glade for den frihed, vi har fået i Rojava. Vi ønsker ikke at leve under jihadisternes kontrol og miste vores frihed. Vi kæmpede for vores egen og jeres – Vestens – frihed ved at bekæmpe IS. Nu hvor vi risikerer en tyrkisk invasion, håber vi også, at I husker os og ikke efterlader os til Erdogan.

God 8. marts!

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

Kommentér via Facebook

kommentarer