Kristne og ezidier frygter tyrkisk offentiv: ”Vi flygtede fra tyrkerne herned. Nu vil tyrkerne komme her,” siger syrisk assyrer i Qamişlo‎, hvis forfædre flygtede fra Osmannerrigets massakrer i 1915.

Deniz Serinci
Foto: Anwar Dalaf

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan varsler angreb mod det kurdiske selvstyre i Syrien, officielt Nordøstsyriens Autonome Administration, også kendt som ”Rojava”.

“Vi trængte ind i Afrin, Jarablus, al-Bab. Nu vil vi trænge ind øst for Eufrat. Vi har delt dette med Rusland og USA,” siger præsidenten ifølge avisen Sabah. “Så længe beskydningen for at genere os fortsætter, så vil vi ikke forholde os tavse.”

Tyrkiet beskylder YPG og SDF for at være en del af PKK, det militante kurdiske parti, der har ligget i krig med tyrkerne i tre årtier.

Udover sunnimuslimske kurdere, bor der også kristne armeniere og assyrere samt ezidier i de kurdisk-kontrollerede områder. De frygter at blive fanget i den tyrkisk-kurdiske konflikt. Sidste år indtog den tyrkiske hær og tyrkiskstøttede syriske rebeller den indtil da kurdisk-kontrollerede by Afrin og fordrev den kurdiske milits YPG og SDF derfra.

”Tyrkiske krigsfly smadrede vores hellige steder i Afrin,” siger Anwar Dalaf, en 45-årig ezidi i byen Amuda. ”Vi ønsker ikke Tyrkiet her.”

Samme holdning deles af de kristne. Bassam Isa arbejder i en kiosk i Qamişlo‎. Han er assyrer, et mindretal, der udgør få procenter af befolkningen i Syrien. Bassams bedsteforældre overlevede massakrerne på armeniere og assyrere i 1915 i det nuværende Tyrkiet og flyttede til Syrien.

”Vi flygtede fra tyrkerne herned. Nu vil tyrkerne komme her. Vi frygter, at folkemordet fra 1915 bliver gentaget,” siger han.

Tyrkiet vil dog næppe ”angribe de kristne i sig selv,” siger Jordi Tejel, professor fra det schweiziske Université de Neuchâtel og ekspert i de syriske kurdere. ”Men de kristne, der tilslutter sig SDF kan blive et mål, ligesom alle andre SDF-krigere.”

Ifølge Eyal Zisser, Mellemøstekspert på Tel Aviv University, bør kristne ikke være bange, ”da tyrkerne er ude efter kurderne.”

”Alligevel er der ikke meget tillid mellem de kristne i Syrien og Tyrkiet,” siger han med henvisning til, at de kristne flygtede fra tyrkerne i 1915.

Står det til Ofra Bengio, der leder Kurdish Studies Program på Tel Aviv University, er løsningen på konflikten, at kurderne fortsat får amerikansk støtte.

”Det vil afskrække både Tyrkiet og Syrien fra at angribe området,” siger hun.

 

Kommentér via Facebook

kommentarer