LICE: Trods fredsproces, har Tyrkiet bygget 341 nye militærkontrolposter i Kurdistan. ”Vi føler os nu overvåget og under den tyrkiske stats kontrol hele tiden,” siger vred kurder til Jiyan.dk.

De sidste dage har der været voldsomme sammenstød i Lice-distriktet i Diyarbakir-provinsen i det sydøstlige Tyrkiet/ Nordkurdistan. Aktivister har spærret veje, gravet grøfter, osv. i protest mod hvad, de anser for øget militær aktivitet i de kurdisk-talende områder i Tyrkiet. Adskillige mennesker er blevet såret, heriblandt fem tyrkiske soldater.

“Oprøret her er en protest mod opførelsen af ​​militære kontrolposter og afbrænding af skove, på trods af fredsprocessen,” siger medborgmester i Lice, Harun Erkus til Yuksekovahaber.com.

For over et år siden, startede Kurdistans Arbejderparti (PKK) og Tyrkiets en fredsproces for at afslutte en blodig krig, der har dræbt mere end 40.000 mennesker i en 30-årig konflikt.

Ifølge IHD, menneskerettighedsforeningen i Tyrkiet, er der, på trods af fredsprocessen inden for det seneste år er blevet bygget 341 nye militære kontrolposter samt indsat 2000 nye landsbyvagter. Det er paramilitære, der er finansieret af den tyrkiske stat til at bekæmpe PKK.

I Roboskî, nær den irakiske grænse, hvor tyrkiske krigsfly 28. december 2011 bombede og dræbte 34 unge mænd, bakker formand for Roboskî Foreningen, Veli Encü op om protesterne. De demonstrerede for nyligt også mod nye militærkontrolposter i Roboskî.

“Ved at konstruere de militære stillinger, gør myndighederne livet sværere for os. Vi føler os overvåget og under den tyrkiske stats kontrol hele tiden,” siger Veli Encü til Jiyan.dk. Han mistede sin 16-årige bror og 11 slægtninge under massakren i 2011.

For nylig fortalte den tyrkiske forsvarsminister İsmet Yilmaz, at opførelsen af ​​militære stationer er nødvendigt for sikkerhed og grænsekontrol.

“Hvert land må sikre dets grænser, forebygge smugling over grænser og dermed forsvare sine borgere. Det er præcis, hvad vi gør. Intet andet,” siger Yilmaz til avisen Avrupa.

Kommentér via Facebook

kommentarer