Den iransk-kurdiske journalist Kayhan Yosfi risikerer at blive udvist fra Sverige, hvor han befinder sig nu.

Yosfi har arbejdet for flere kurdiske aviser i Iran. På grund af journalistiske, politiske og kulturelle aktiviteter, måtte han forlade Iran i sommeren 2008.

Kayhan Yosfi blev anholdt af det bulgarske politi, da han i juni 2015 forsøgte at komme til Sverige. Så snart det bulgarske politi frigav Kayhan, kom han til Sverige og søgte om asyl. Men den 14. oktober, to måneder efter hans ankomst i Sverige, blev det besluttet, at han skal sendes tilbage til Bulgarien.

Kan du præsentere dig selv?

Kayhan Yosfi: Jeg er 33 år gammel, født i Kamyaran i iransk Kurdistan.

Hvorfor forlod du Iran?

Jeg måtte forlade landet på grund af pres og trusler fra Den Islamiske Republik Iran efter mit journalistarbejde.

Hvorfor Bulgarien?

De flygtninge, som ønskede at komme til Europa, kom på ulovlig vis. Jeg fastlagde ikke ruten og faktisk vidste jeg ikke, hvor den gik. Da vi forlod Bulgarien, kom vi til Serbien.

Hvordan var det i Serbien?

Serbiske politi arresterede os og sendt os tilbage til Bulgarien, hvor vi blev slået af politiet og varetægtsfængslet i tolv dage.

Så du endte i Sverige?

Jeg kom til Sverige, fordi jeg ved, det er et sikkert sted for politiske aktivister og journalister. Mit eneste mål var at komme til et sikkert sted.

Hvad er din situation lige nu?

Jeg er i immigrationsmyndighedernes varetægt og venter på at blive retsforfulgt. For 15 dage siden blev jeg arresteret af Immigrationspolitiet i Sverige, i Göteborg.

Hvorfor er du bange for at vende tilbage til Bulgarien?

Jeg er meget bekymret for min fremtid og muligheden for at vende tilbage til Bulgarien. Det bulgarske politi slog mig og tog en del af mine penge. Jeg blev syg i deres fængsel.

Hvad frygter du om din fremtid?

Jeg er bange for, at Bulgarien vil sende mig tilbage til Iran. Iran er ikke et sikkert land for mig; Jeg kan blive arresteret eller endda dræbt.

Hvad er problemet med at vende tilbage til Iran?

I ti år har jeg kæmpet som en politisk aktivist for demokrati og menneskerettigheder i Iran. Regimet har gentagne gange truet mig. Jeg frygter at blive arresteret og endda hængt. Også jeg frygter jeg for min familie.

Hvorfor?

De kender min familie. Min fik fætter blev en martyr, og jeg har aktivistvenner, hvoraf nogle er fængslet i iranske fængsler. Efter jeg forlod Iran, blev min familie presset og chikaneret.

—————————————–

I et svar til Jiyan.dk, skriver de svenske immigrationsmyndigheders presseafdeling:

“Hvis vi mener, at en asylansøger vil blive udsat for tortur eller endog død, vil vi give vedkommende opholdstilladelse. Vi sender ikke nogen hjem, som risikerer disse ovennævnte ting.”

Kommentér via Facebook

kommentarer