Har man været i Sydkurdistan (KRG), lægger man måske mærke til de mange tyrkiske butikker og den tyrkiske arbejdskraft der findes. Forbindelserne mellem Tyrkiet og KRG er nu blevet stærkere, især nu hvor KRG vil sende naturgas til Tyrkiet.

Af Medya Özvan

Aftalen om naturgas mellem Tyrkiet og KRG er gået udenom den irakiske regering, der ikke finder aftalen acceptabel. Den irakiske regering mener bl.a. at KRG har smuglet olie fra landet til Iran og ødelagt det centrale budget ved at afvise indtægterne, og at aftaler om ressourcer skal accepteres af Irak først. Kurderne afviser dette.

KRG mener dog, at der ikke vil ske nogle fremskridt, hvis regionen lader alt passere til centralregeringen.

”Selvom der ikke er nogen konsensus med Baghdad, vil vi fortsætte med at sælge naturgas og olie til Tyrkiet,” sagde ministeren for naturressourcer, Ashti Hawrami til Caspian Gas Forum i Istanbul.

”Vi har planer om at sælge 10 mia. kubik meter naturgas til Tyrkiet og senere Europa på længere sigt. KRG er forpligtet til at tiltrække investeringer fra udlandet,” siger han, og det er netop Europa som KRG gerne vil ud til.

Tidligere i februar stoppede Iran olieaftalen med Grækenland og britiske og franske selskaber, da EU nægtede import af iransk råolie, efter Iran afslog samarbejde om atomprogram.

Kommentér via Facebook

kommentarer