I Tyrkiet står sociolog Ismail Besikci anklaget for at sprede propaganda til fordel for PKK, fordi han i en artikel har benyttet bogstavet Q.

Af Evin Tetwan

Ismail Besikci risikerer 8,5 års fængsel for at have skrevet Qandil frem for Kandil, en bjergområde i Irak, hvor PKK, den terrorstemplede kurdiske organisation, holder til. Q ikke indgår i det tyrkiske, men derimod det kurdiske alfabet.

Anklageren mener, at Besikci har skrevet Q for at lave propaganda for PKK.

Besikci forsvarer sig med, at hans artikler er videnskabelige og kræver derfor, at det forskerne der skal undersøge det, ikke den offentlige anklager.

40 millioner, men ingen stat
”I dag er der 40 millioner kurdere i Mellemøsten, men de er ikke repræsenteret af hverken den Europæiske Union, Europarådet eller FN eller OIC. I verden er der 207 lande, blandt dem er der lande med en befolkning på 30.000. Altså med 30.000 indbyggere kan der dannes land, så det er mærkværdigt at kurderne med 40 millioner ikke kan have deres egen land,” siger Besikci.

Besikci nævnte som et eksempel, at Bulgarien mellem 1980 og 1985 tvang dets tyrkiske mindretal til at tage bulgarske navne.

”Efter tre år opgav Bulgarien denne politik. Nu er Bulgarien medlem af EU, men i Tyrkiet ses bogstavet Q som et problem. Dem som anklagede Bulgarien for at være racistisk, hvad laver de selv i dag?”

İsmail Beşikçi er etnisk tyrker og har skrevet over 30 bøger, heraf er 36 udgivet og 32 forbudt. Han blev i 90’erne dømt for mere end 100 års fængsel for separatisme og terror-propaganda, men blev dog løsladt på grund af en amnesti. Han har siddet i tyrkisk fængsel sammenlagt i 17 år.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer