Står det til Halime Oguz, Folketingskandidat for SF i Københavns Storkreds, så bør Danmark i højere grad støtte de kurdiske kvinder, der kæmper en indædt kamp mod Islamisk Stat, IS.

Halime Oguz har kurdiske rødder fra Tyrkiet og kom som 5-årig til Danmark med sin familie. Forinden var hendes far kommet herop som gæstearbejder. Senere blev resten af flokken familiesammenført.

”Alle ofre for IS, især de kurdiske kvinder, har min største opbakning, fordi de så modigt kæmper for ligestilling og menneskerettigheder,” siger Halime.

SF’eren er uddannet cand.mag. i Mellemøststudier og Litteraturvidenskab og bor i dag i København,
hvor hun også arbejder som integrationsvejleder.

Halime vil gå i brechen for de tusinder af piger og kvinder, der ifølge Iraks menneskerettighedsminister Mohammed Mahdi er blevet kidnappet af IS. Efterfølgende menes kvinderne solgt som slaver til rigmænd i Irak, Syrien og andre arabiske lande.

”Vi bør lægge pres på de arabiske lande, så de kan finde og frigive disse kvinder. Hvad er det for en tidsalder vi lever i, hvor kvinder bliver solgt som slaver.”

Udover kvindernes rettigheder i udlandet, vil Halime efter eget udsagn også kæmpe for kønsfællerne herhjemme. Især de, der udsættes for social kontrol.

Integrationsministeriets undersøgelse »Ung 2011«, som var den første store undersøgelse af omfanget af social kontrol i indvandrerfamilier, hvori 3.000 unge mellem 15 og 20 år har deltaget fra september 2010 til august 2011, giver fingerpeg om udbredelsen af social kontrol. Eksempelvis frygter hver fjerde nydanskere – 23,65% – at blive tvangsgift.

”Jeg vil bekæmpe forældede patriarkalske strukturer i indvandrermiljøerne, derunder den sociale kontrol af unge piger og arrangerede ægteskaber.”

Til det formål mener hun, at ghettoerne skal nedrives.

”Der er aldrig kommet noget godt ud af ghettoerne, udover socialt og religiøst pres.”

Ikke alle er glade for Halimes udtalelser. Hadmails og tilsvininger er noget, hun kan være sikker på at finde i indbakken. SF’erens synspunkter har også kostet hende venner. Men det får hende ikke til at opgive.

”Bare fordi nogle mennesker ikke bryder sig om mine holdninger, er det ikke sådan, at jeg opgiver. Jeg vil tage kampen op.”

Kommentér via Facebook

kommentarer