“Desværre har mine egne partisympatisører åbenbart glemt, at Beşikçi var den første etniske tyrker, der forsvarede kurderne. Han blev i 1990’erne dømt til mere end 100 års fængsel for ”separatisme” og sad i tyrkisk fængsel 17 år – alt sammen for at forsvare os”, skriver PKKcîyê Xacilaro.

Af PKKcîyê Xacilaro

Jeg bliver bekymret på vegne af den tyrkiske sociolog Ismail Beşikçi. For mit eget parti, PKK har startet en kampagne imod ham, fordi han har tilladt sig at kritisere PKK. Og al erfaring viser, at når en kurder – eller en person tæt på os, som Beşikçi – kritiserer PKK, så bliver man inden længe truet eller fysisk overfaldet. Indtil for nyligt blev man tilmed dræbt. Det sidste skete jo for Hikmet Fidan, Kemal Şahin, Çetin GüngörKani Yilmaz.

Men hvis vi som PKK er dem, der kæmper for menneskerettigheder og ytringsfrihed, fx i forbindelse med Roj-TV-sagen, så bør vi da netop tillade Beşikçi at komme med sin mening?

Jeg er delvis enig med mine PKK-fæller, når de kritiserer Beşikçi for ikke at forholde sig kritisk nok til avisen Aydınlık, der beskylder vores leder Abdullah Öcalan for en række usandheder. Men som PKK’ere bør vi også forholde os kritisk til vores partis evige ”ingen-kurdere-må-kritisere-os-ellers-straffer-vi-dem”-holdning. Jeg tror ikke, at nogen af mine PKK-fæller tør angribe Beşikçi fysisk. Dertil har han for stor respekt blandt de fleste kurdere. Men desværre har mine egne partisympatisører åbenbart glemt, at Beşikçi var den første etniske tyrker, der forsvarede kurderne. Han blev i 1990’erne dømt til mere end 100 års fængsel for ”separatisme” og sad i tyrkisk fængsel 17 år.

Jeg har stor respekt for Apo og PKK, fordi de satte vores situation på verdens dagsorden. Hvis vi i dag trods alt kan tale vores sprog på gaden i Tyrkiet, er det takket være Apo og PKK. Men jeg ønsker et reformeret og demokratisk PKK, hvor vi anerkender andres ret til at have en anden mening. I dag finder der næsten ikke nogen, der både er PKK’er og demokrat samtidig. Vis mig en PKK’er, der anerkender nordkurderes ret til at mene andet end PKK.

Som Martin Selsøe Sørensen, Danmarks førende kurderkender blandt journalister, skrev i en yderst objektiv artikel i Politiken:

”PKK under ikke sine egne medlemmer de mest basale menneskerettigheder. Og tåler ikke, at Tyrkiets kurdere bruger retten til at mene noget andet end PKK. Det på trods af, at organisationen netop hævder at kæmpe for frihed og demokrati for kurderne.” (Politiken, 14.03.2010)

Det er da dobbeltmoralsk. Ligesom dengang en dansk kurder på saglig vis tillod sig at forholde sig lidt kritisk til PKK på byrådspolitikeren Serdal Benlis facebookvæg den 15. december inden nytår og derfor straks blev blokeret. Politikeren der råber ”Ytringsfrihed til Roj-TV!” til pro-PKK-demonstrationer, tåler åbenbart ikke selv kritik af PKK. Det er ikke en dansk politiker værdigt.

Lad os se, hvad Martin Selsøe Sørensen ellers skriver i Politiken.

”I betragtning af, hvor meget PKK og organisationens tilhængere taler om demokrati, er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt det praktiseres.” (Politiken, 08.05.2013)

Skal vores parti så også gå efter og forbyde den danske avis og journalisten bag artiklen? Et spørgsmål til alle mine partifæller.

PKKcîyê Xacilaro er et pseudonym. Vi har sløret vedkommendes identitet, for at beskytte ham/hende mod eventuelle trusler.  

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk. 

Tidligere indlæg af PKKcîyê Xacilaro: Jeg er PKK’er, men tilbeder ikke nogen….

Kommentér via Facebook

kommentarer