OPINION: Hvis den kurdiske sag skal kunne komme på dagsordenen, bør de mange småforeninger forene sig i et fællesinitiativ. For som Cegerxwîn sagde: ”Eger hûn nebin yek, hûnê herin yek bi yek”, Hvis I ikke bliver én, forsvinder I én efter én.

Hvorfor fik SF’s Serdal Benli færrest stemmer blandt de kurdiske kandidater ved sidste folketingsvalg? Et bud: Formentlig fordi kun PKK-sympatisører gider stemme på ham. Og PKK’erne er der få tusinder af i Danmark – ud af ca. 40.000 kurdere i Danmark.

Vores problem som kurdere er sekterismen. Sålænge vi splitter os op i småforeninger og –grupper, fremfor én stor for alle kurdere, så bliver det svært at få sat vores sag på dagsordenen herhjemme.

Tag fx det største af de politisk-kurdiske organisationer herhjemme, nemlig Feykurd: Se blot på deres medlemsstal og det antal, der kommer til deres demonstrationer (ofte få hundreder) og husk på, at der er ca. 40.000 kurdere i Danmark. Så repræsenterer de måske kun 5% af de danske kurdere. Selv husker jeg medieomtalen fra 22. oktober 2014, hvor 10 mænd blev frikendt foran Københavns byret. Der kom kun cirka 100. Hvem tager Feykurd og andre foreninger seriøs, hvis ikke de formår at sætte vores sag på dagsordenen?

Der er selvfølgelig også gode grunde til, at den politisk kurdiske sag ikke formår at tiltrække flere i Danmark.

De fleste almindelige kurdere i Danmark passer deres almindelige dagligdag her og interesserer sig måske ikke for kurdisk politik i samme omfang som deres fælles i eksempelvis Tyskland. Der er PKK ekstremt populære blandt kurderne.

Men man kan heller ikke sammenlige danske kurdere med tyske kurdere. De fleste/mange tyske kurdere kommer fra Østtyrkiet/Nordkurdistan, hvor den politisk-kurdiske sag står meget stærkt. Imens kommer de fleste danske kurdere fra Midtanatolien, hvor den politiske kurdiskhed er forholdsvis ny.

Men disse faktorer bør ikke afholde danske kurdere fra at prøve at skabe en fælles hovedorganisation eller fællesinitiativ, der kan fungere som en paraplyorganisation for de politisk bevidste kurdere og grupper, der også findes. Med sådan et initiativ vil kurderne nå langt bredere ud.

Kommentér via Facebook

kommentarer