“Vi er bekymret for vores familie dernede,” siger tre danske kurdere fra Kerkûk. Læs interview med Dekan og Zrean Izaddin samt Rejan Azad.

Af Deniz B. Serinci

Selvom de to søskende Zrean og Dekan til dagligt virker glade, gemmer der sig en utryghed og bekymring bag smilet. Derhjemme følger de minutiøst udviklingen i Kurdistan og Irak, hvor organisationen Den Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIS) hærger.

”Det påvirker os meget, fordi en stor del af vores familie bor i Kerkûk,” siger 19-årige Dekan, kommende engelskstuderende.

”Man er hele tiden bange for, at der sker familien dernede noget,” tilføjer Zrean, 21 og kommende tyskstuderende.

De to søskende stammer oprindeligt fra Kerkûk i Irakisk Kurdistan og er født i en familie, der kom til Danmark i 1992 på flugt fra Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. I dag bor de i Næstved og besøger Kurdistan cirka hvert år.

Sikkerhedssituationen i Kerkûk har i mange år været dårlig og Zrean og Dekan passer også på, når de er dernede på familiebesøg.

”Der har altid været problemer dernede, som bilbomber. Det har folk vænnet sig til,” siger Zrean, mens Dekan tilføjer:

Rejan Azad”Men nu er det anderledes, fordi ISIS direkte slagter civile, hvor de kommer frem.”

182.000 kurdere udslettet under folkemord

Kurderne havde ofte ligget i konflikt med centralregeringen i Bagdad i spørgsmål om kurdisk selvstyre. I 1987 startede regimet en folkemordskampagne, kendt som Anfal. Som resultat forsvandt 182.000 kurdere, tusinder af landsbyer blev affolket og visse steder blev giftgas taget i brug mod kurderne, som i Halabja. Zrean og Dekans far var partisan, kaldet peshmerga, i kampen mod Saddam og blev såret, mens hans bror blev dræbt. Til sidst måtte han som så mange andre flygte fra krig til tryghed i Danmark. I 1991 fik kurderne så et selvstyre, som de håber at bevare.

”Nu har vi et Kurdistan, som vi alle er glade for. At ISIS så skal komme og tage det fra os, bekymrer os meget,” fortæller Zrean.

I Roskilde bor en anden person, der er født i Kerkûk, nemlig Rejan Azad. Han er 26 år og kom til Danmark i 1999. Til daglig er han under uddannelse i det danske militær. Rejans familie flygtede fra Kurdistan pga. Saddams arabiseringspolitik. Han følger også minutiøst udviklingen i Kerkûk, en kontroversiel olieby, som både arabere, kurdere og turkmenere gør krav på.

”Jeg håber, at peshmerga formår at beskytte de civile og Kerkûks kurdiskhed og ikke giver byen tilbage til Irak,” siger han og ser ISIS’ offensiv som en fordel.

”Takket være ISIS har vi fået Kerkûk tilbage under kurdisk kontrol,” fortæller han og hentyder til, at byen forinden officielt var under irakisk kontrol.

Selvom Zrean, Dekan og Rejan alle kommer fra samme by, er de forskellige. Dog er de enige om én ting: Fremtiden.

”Vi håber, at Kurdistan bliver løsrevet fra Irak og bliver en selvstændig stat,” som Rejan siger, mens Dekan tilføjer:

”Vi har ret til vores eget land, som alle andre.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer