Den tyrkisk-kurdiske musiker Cevdet Bağca er blevet idømt 10 måneders fængsel for udtalelser, han kom med under en koncert i 2009.

af Evîn Tetwan Kilicarslan

Den tyrkiske online portal Antenne-tr.org rapporter, at en straffedomstol i Diyarbekir har idømt den tyrkisk-kurdiske musiker Cevdet Bağca en fængselsstraf på 10 måneder for at at have udtalt: “Glem ikke Kazim Koyuncu, Ahmet Kaya, Ozan Serhat, Delîla, Ugur Kaymaz” ved en koncert i Siirt/Sêrt i det sydøstlige Tyrkiet / Nordkurdistan i 2009.

Ifølge tyrkisk politi har Cevdet Bağca lavet propaganda for personer, der “sympatiserer med en ulovlig organisation og spreder propaganda om et medlem af organisationen.” Hermed hentydes til PKK, den kurdiske organisation, der står på EU’s og NATO’s terrorlister. Ozan Serhat og Delîla var tidligere guerillaer i PKK og ligeledes musikere og blev dræbt i sammenstød med tyrkiske styrker.

Ifølge Antenne-tr.org har tyrkisk politi noteret Kazim Koyuncu, Ahmet Kaya, Ugur Kaymaz som “PKK-støttere.” Kazim Koyuncu var sanger fra Laz-mindretallet i det nordlige Tyrkiet, mens Ahmet Kaya var en protestsanger. Ugur Kaymaz var en 12-årig dreng, der blev dræbt af tyrkisk politi i november 2004.

Özgür Aydemir er musiker og blev nummer et ved den kurdiske musikkonkurrence ‘Dogu starini ariyor’. Han optræder sammen med Cevdet Bağca til koncerter og fordømmer stærkt dommen mod sin kollega.

“Alle kan se hvad der foregår. De, der kastede med sten efter Ahmet Kaya vil godt synge hans sange nu. Inden Kazim Koyumcu døde erklærede de tyrkiske myndigheder ham som terrorist, men til hans begravelse lod de som om de havde omsorg for ham. Cevdet Bağca har blot sagt, at man ikke skal glemme disse musikere, men bliver dømt for det.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer