Byen Yüksekova (Gever) er en af de steder, hvor HDP normalt får flest stemmer. Kun folk fra Erdogans AKP-parti er blevet udpeget til at være valgobservatører i byen.

De 212 valgobservatører, der er udpeget af det Tyrkiske Høje Valgråd til at overvåge folkeafstemningen i den kurdiske by Yüksekova (Gever), er alle fra det regerende AKP-parti.

Leder af det prokurdiske HDP-parti i Gever, Bahattin Keremoğlu, siger at kun AKP-observatører er blevet udpeget til at lede valgstederne under folkeafstemningen i dag. Alle andre partier er udelukket fra at overvåge afstemningsproceduren i området.

Keremoğlu oplyser, at HDP derfor selv sender folk afsted for at følge med fra sidelinjen.

“Vi har venner ved alle valgstederne,” siger han.

I Gever er der 59.341 vælgere.

Den kurdiske by er en højborg for HDP og det militante PKK-parti, der i tre årtier har ligget i krig med regeringen i Ankara.

Ved sidste valg, i november 2015, fik HDP 93,7% af stemmerne i Gever.

Over 55 millioner stemmeberettigede borgere i Tyrkiet kan idag stemme om en ny forfatning, der vil skrotte premierministerens rolle til fordel for en stærkere præsident og flere vicepræsidenter. Præsidenten vil kunne udpege medlemmer af regeringen og samtidig være leder af et politisk parti. Præsidenten vil endvidere på egen hånd kunne indføre undtagelsestilstand og afskedige parlamentet.

Modstandere af forfatningen mener, at et ’ja’ vil give præsident Recep Tayyip Erdogan for meget magt. De frygter, at han dermed reelt vil blive enevældig.

Tilhængere mener derimod, at en ny forfatning med en stærkere præsident vil kunne stabilisere et Tyrkiet, der på det seneste har været ramt af mange terrorangreb, kupforsøg og ineffektivt bureaukrati.

#TyrkiskFolkeafstemning2017

Kommentér via Facebook

kommentarer