Soldyrkelse mangedobler din risiko for hudkræft. Medicinstuderende Soran Peshbahar kommer med råd til hvordan du bedst håndterer solens farer.

Af Soran Peshbahar

Sommeren er over os – og med sommeren hører sydens nydelser, som mange længe har glædet sig til. Dog er der stor tendens til soldyrkelse i en grad, der mangedobler risikoen for hudkræft.

De sidste 20 år er forekomsten af hudkræft mere end fordoblet, og mere end 12.000 danskere får hvert år konstateret hudkræft. De fleste der får hudkræft er ældre mennesker, som igennem livet er blevet udsat for store mængder sollys.

Der findes flere former for hudkræft. Almindelig hudkræft omfatter basalcellekæft og pladecellekræft med hhv. 10.600 og 1.300 tilfælde årligt. Modermærkekræft, som er en anden type, opstår hos over 1.600 årligt.

Hvad skyldes hudkræft?

Den hyppigste årsag til hudkræft er ultraviolet(UV) stråling fra sollys og solarier. Risikoen er større, jo yngre man er, når man begynder at solbade.

Udover UV stråling, øger bl.a. immundæmpende medicin (medicin til fx organtransplanterede) også risikoen for hudkræft.

Hvordan spotter man hudkræft og hvad gør jeg ved mistanke?
Som regel har man ingen symptomer ved hudkræft.
Almindelig hudkræft viser sig ofte som en voksende knude eller plet, som udvikler sår og/eller bløder.
Modermærkekræft viser sig som et nytilkommet modermærke eller ændring i en eksisterende/gammel modermærke i form af farve, vækst i størrelse eller tiltagende ujævn overflade. I senere mere avancerede stadier tilkommer sår, kløen og blødning.

Det er vigtigt at søge egen læge ved en mistænkelig forandring, i det behandlingen bliver lettere og prognosen bedres jo tidligere man behandles. Egen læge henviser patienter med mistanke til enten en dermatolog eller plastikkirurg.

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske risikoen for hudkræft?
Da den hyppigste årsag er UV-stråling, skal man forsøge at mindske eksponeringen:

–  Undgå at benytte solarier

–  Den bedste beskyttelse mod solen er skygge, en hat som skygger ansigtet og tøj med en lav lyspenetrans (dvs. lav gennemsigtighed)

–  Hvis anden beskyttelse ikke er mulig, brug solcreme af en høj faktor (mindst faktor 15 og skal have UVA og UVB-blokker)

–  Undgå solen mellem kl. 12 og 15.

Kommentér via Facebook

kommentarer